Jaso Prahan Reduta Jazz Clubilla


Jaso Big Band soitti 5.10. konsertin Prahan kuululla Reduta Jazz Clubilla. Paikka on sama, jossa Bill Clinton soitteli saksofoniaan aikoinaan Tsekin presidentti Vaclav Havelin vieraana.

Reduta sijaitsee aivan Prahan keskustassa Narodnin varrella. Katu on vilkas kauppakatu ja yksi Prahan pääkaduista. Jason konserttiin Reduta täyttyi ääriään myöten. Se on melko pieni, noin 100 henkeä vetävä suorakaiteen muotoinen sali, jossa kuuntelijat istuvat sohvilla.

Akustiikaltaan sali on hyvä ja miksaus oli erinomainen. Äänimies todella paneutui asiaansa. Petrof flyygelikin oli vireessä.

Jason kapellimestarina toimi Raimo Henriksson ja laulusolistina Reija Lang. Ohjelmisto oli Count Basie - Duke Ellington linjalta, esim. Neal Heftin sovittama Rose Bud, David Wolpen sovittama Moonlight in Vermont tai Mika Myllärin sovittama ja Reija Langin laulama Stella by Starlight. April in Paris soitettiin modernimpana Bob Mintzerin sovituksena.

Praha on nykyään suosittu turistikohde. Joka puolella näki runsaasti turistiryhmiä ja kartta kädessä kadunkulmauksissa tähyileviä ihmisiä. Ravintoloita on runsaasti, johtuen juuri suurista turistimääristä. Ravintoloiden ruokalistat olivat runsaita ja niissä oli aina myös tsekkiläisen perinneruoan osasto.
Jason hotelli Pavin vieressä oli erinomainen ruokapaikka nimeltään Kotrby, joka heti ristittiin Käpyläksi. Samalla kadulla oli myös kuuluisa U Fleku, jonne meni aamusta alkaen satamäärin turisteja syömään ja hoilaamaan, säestäjänä mm. tuubisti.

Ravintoloita on Prahassa varmaankin tuhansittain. Pienellä otoksella voisi todeta, että niiden taustamusiikki oli huolella valittua, joko klassista tai laadukasta kevyttä ja jopa jazzia.
Käpylässäkin oli yhtenä iltana pianistityttö, joka seuraavana päivänä bongattiin juutalaismuseon oppaana.

Prahassa on monia jazzklubeja, joita on kuitenkin melko vaikea löytää. Redutan lisäksi ainakin Michalská 9:ssä sijaitseva U Staré Pani. Sen bongausiltana siellä soitti tsekkiläisen kitaristin David Doruzkan trio laulusolistina Ruotsin Örebrosta kotoisin oleva Josefine Lindstrand. Paikan sisäänpääsymaksu oli 200 korunaa eli noin 8 euroa. Ohjelmisto on enimmäkseen modernia jazzia. Täällä samoin kuin Redutassakin on joka ilta eri orkesteri.

Jason viikon matkan päättäjäisillallinen pidettiin jazzristeilyllä Moldau-joella. Veneessä soitti pianotrio, joka osoittautui aivan huippuluokan yhtyeeksi. Musiikki oli osittain omia tsekkiläiseen kansanmusiikkiin perustuvia sävellyksiä, mutta myös Be-boppia, esim. Rollinsin Oleo. Virtuoosisen pianistin nimi oli Mihaj Benko. Myös Esa Pethman kävi trion kanssa jammaamassa pari biisiä.


Kuvat

060 Jarmo Kannisto, Veikko Hakkarainen Esa Pethman ja Sampo Tiittanen Redutan lavalla.

077 Reija Lang, Esa Pethman, Sampo Tiittanen ja Ville Soro. Kapellimestarina Raimo Henriksson.